Saturday, 9 March 2013

Pavlova

Asslamualaikum.....

Semalam kite try buat pavlova sendri sbb x than asyik teringat aje pavlova time makan kat Shah Alam minggu lepas.... Pagi semalam try carik2 resipi pavlova dlam internet... Rupa-rupanya senang je nk buat pavlova nie... Bahan-bahan tuk buat pavlova pum bukan nyer susah pum.... X faham betul kenapa mahal plak pavlova nie.... Maybe buah-buah kot yg mahal tu.... Nie resipi yang kite guna... Ngam-ngam jek rasa, x manis sangat..

Bahan-bahan :

4 biji telur putih
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil esen vanilla

Topping :
1/2 cawan whipping cream
buah kiwi dan strawberry secukupnye

Cara-cara :

1. Pukul telur sampai berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil pukul yer, jgan berhenti sampai gula habis. Pastikan gula hancur. Pukul sampai jadi 'sticky'. Nak tahu sticky ke tak cuba telengkup atas kepala, kalau jatuh tu x sticky lagi la. Hehehe...

2. Pastu masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanila dan kacau guna spatula.

ready untuk dibakar

3. Gunakan baking paper untuk lapik dulang pembakar. Dan letakkan dalam dulang dan bakar. Bakar dalam oven 150C selama 1 jam 30 minit atau 2 jam. (bergantung kepada oven masing-masing)

kita just guna buah kiwi dan strawberry 

PENTING

Bila pavlova dah masak, sejukkan pavlova dalam oven dengan renggangkan sedikit pintu oven. Jangan terus bawa keluar nnti dye merekah.

Topping plak just pukul whipping cream sampai kembang. Kita guna whipping cream jenama VIVO so x payah masukkan gula lagi. Tunggu pavlova sejuk dalam suhu bilik, letakkan whipping cream dan buah-buah. Masukkan ke dalam peti sejuk dan makan time2 sejuk.... Wah nikmatnyer.... Nyum nyum...

ini la hasilnyer. dah tinggal sikit dah

Selamat mencuba...

Okies, bai...

No comments:

Post a Comment