Panjang kemainkan kite punya tajuk.... hhehehhe...... Selamat hari isnin semua... Hehhe.... Kejap jek weken, tup tup dah ari isnin... Dah kene pegi keje dah... Huhuhu... Sure ramai wase monday blues kan??? Hehehhe.... Jangan malas-malas, keje-keje.... Hehhe....
Nie nak cite pasal weken ari tue....
Sabtu (13 April 2013)
Bangun pagi pukul 7 lebih.... Niat nak bangun lambat tapi skrunk dah x boleh sangat la... Sure pukul 7 lebih mata dah celik... Paling lewat pum bangun dalam pukul 9 jek... Nape ek??? Padahal kite memang suke tido.... Dulu seingat kite la, masa blajar kat UUM dulu memang kite nie kaki tidur... Bayangkan kite boleh bangun tido pukul 12 tgh hari.... Itupum bile kawan kite datang ketuk pintu bilik sebab ajak pegi beli makanan... kalu x harus lah terbabas sampai petang.... Huhuhu... Bila dye dtang ketuk pintu baru kite bangun siap-siap pegi mandi... Hihihi... Dahsyat sungguh dulu... Skrunnk dah baik dan rajin sngaaatttt dah, bangun pum awal..... Mata kelip-kelip..... Hihihi....
Okies ari sabtu aritue macam biasa la bangun pagi, basuh baju, kemas rumah, jaga anak-anak buah yang buas comel.... Ari sabtu aritue kak long ngan family dye kuar g Selayang... Kite malas nk ikut, baik duk kat umah golek-golek depan tv kan.... Hehehe.... Time dyeorang x de, kite mop lantai, berlengas giler lantai.... Huhuhu.....
Petangnye kak long balik kiteorg buat lasagna.... Nyum nyum nyum..... Senang jek buat lasagna, baik buat x berbaloi betul beli lasagna kat Pizza Hut.... Lekat celah gigi jek, sikit sangat x puas..... Gambar lasagna yg dah siap x sempat nk ambil.... Masak jek lasagna, terus potong, ngap masuk mulut..... Mah nak tepek kat sini resipi lasagna....
Bahan-bahan untuk inti daging
San Remo Instant Lasagna
Sos Leggos Napoletana 575g (Prego pum boleh)
Daging cincang
Mushroom (cendawan butang) (dipotong halus)
Serbuk Italian Seasoning
Bawang besar i bijik & 5 ulas bawang putih (cincang)
Keju Mozarella & Parmesan
Sos cili 1 sudu besar
Garam secukup rasa
Cara-cara untuk memasak inti daging
Mula-mula panas kan minyak dan tumiskan bawang yang telah dicincang sampai naik bau.... Bila dah naik bau, masukkan daging cincang dan kacau sampai daging dah bertukar kaler... Tuangkan semua sos Leggos tadik... Gaul sebati dan masukkan Italian Seasoning (agak-agak), cili sos dan garam secukup rasa... Kacau dan masukkan cendawan butang..... Sudah masak dan angkat....
Bahan-bahan untuk sos putih
2 sudu besar butter
Keju Cheddar (2 keping
250ml whipping cream
2 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa
Cara-cara untuk memasak sos putih
Cairkan butter dan masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. Gaul hingga sebati.... Masukkan whipping cream (nak guna susu pum boleh)... Kacau dan masukkan keju cheddar.... Kacau hingga sebati dan masukkan garam secukup rasa.... Kacau sampai sos putih jadik likat....
Kepingan Lasagna rendam dalam air mendidih sekejap supaya tidak terlalu keras.... Jangan rendam lama sangat pulak ek, nnti terlebih lembek plak....
Cara-cara untuk melapis lasagna
Tuangkan inti daging sedikit sampai tutup semua bahagian loyanh.... Pastu letakkan lapisan lasagna, tuangkan balik inti daging, dan tuang sos putih atas inti daging tersebut.... Taburkan keju Parmesan & Mozarella.... Ulang balik cara seperti tadik....
Oven perlu dipanaskan awal-awal okies dengan suhu 180 celcius dengan menggunakan api atas dan bawah.... Bakar sehingga keju berwarba perang, biasanye dalam masa 45 minit.... Bergantung kepada oven masing-masing...
Lepas makan, layan cite hantu plak kat channel 131, kalau x silap cite hantu Korea... Tajuk dye Hidden Floor.... Seram gak la sib baik x mimpi... Huhuhu.....
Ahad (14 April 2013)
Bangun macam biasa la pukul 7 lebih.... X leh nak bangun lewat-lewat dah.... Mata automatik bukak.... Huhuhu... Turun dan cakap kat kak long wase macam nak beli nasik lemak.... Nak kuar pegi beli terpaksa bawak anak-anak buah yang buas comel sekalik.... Tengok-tengok adik tu x bukak atau tutup gerai dye... Nasik lemak dye antara yang besh kat sini... Sambal dye sedap, pedas-pedas gitu... Tapi kalu pergi lewat memenag habis la nasik lemak dye.... Huhuhuh... Kempunan x dapat makan nasik lemak.....
Balik umah, tup-tup kak long buat garlic bread ngan mushroom soup.... Bantai jek la kan asal kenyang sampai tengah hari.... Tengah hari plak kite tolong kak long masak.... Kak long masak tomyam ayam ngan ikan bawal tiga rasa... Sedap sangat ikan bawal tu.... Makan sampai 2 pinggan.... Habis diet kite... Huhuhuh.... Weekdays diet tapi weken makan banyak.... Agak-agak turun ke tak ek berat kalu macam tu??? Huhuhu....
Pas makan layan Criminal Minds plak sambil golek-golek atas sofa.... Petang pegi pasar malam.... Kite x beli ape-ape pum... Kak long jek yang beli.... Malamnyer layan cite korea jek kat laptop...... Pastu tido le ape lagik, dah keje kan esoknyer....
Okies, daaaa.......
Bye.....
![]() |
| Bahan-bahan yang digunakan untuk buat inti daging |
Mula-mula panas kan minyak dan tumiskan bawang yang telah dicincang sampai naik bau.... Bila dah naik bau, masukkan daging cincang dan kacau sampai daging dah bertukar kaler... Tuangkan semua sos Leggos tadik... Gaul sebati dan masukkan Italian Seasoning (agak-agak), cili sos dan garam secukup rasa... Kacau dan masukkan cendawan butang..... Sudah masak dan angkat....
![]() |
| Ini la hasilnyer...... |
2 sudu besar butter
Keju Cheddar (2 keping
250ml whipping cream
2 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa
Cara-cara untuk memasak sos putih
Cairkan butter dan masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. Gaul hingga sebati.... Masukkan whipping cream (nak guna susu pum boleh)... Kacau dan masukkan keju cheddar.... Kacau hingga sebati dan masukkan garam secukup rasa.... Kacau sampai sos putih jadik likat....
Kepingan Lasagna rendam dalam air mendidih sekejap supaya tidak terlalu keras.... Jangan rendam lama sangat pulak ek, nnti terlebih lembek plak....
Cara-cara untuk melapis lasagna
Tuangkan inti daging sedikit sampai tutup semua bahagian loyanh.... Pastu letakkan lapisan lasagna, tuangkan balik inti daging, dan tuang sos putih atas inti daging tersebut.... Taburkan keju Parmesan & Mozarella.... Ulang balik cara seperti tadik....
Oven perlu dipanaskan awal-awal okies dengan suhu 180 celcius dengan menggunakan api atas dan bawah.... Bakar sehingga keju berwarba perang, biasanye dalam masa 45 minit.... Bergantung kepada oven masing-masing...
![]() |
| Lasagna yang sedang |
Ahad (14 April 2013)
Bangun macam biasa la pukul 7 lebih.... X leh nak bangun lewat-lewat dah.... Mata automatik bukak.... Huhuhu... Turun dan cakap kat kak long wase macam nak beli nasik lemak.... Nak kuar pegi beli terpaksa bawak anak-anak buah yang buas comel sekalik.... Tengok-tengok adik tu x bukak atau tutup gerai dye... Nasik lemak dye antara yang besh kat sini... Sambal dye sedap, pedas-pedas gitu... Tapi kalu pergi lewat memenag habis la nasik lemak dye.... Huhuhuh... Kempunan x dapat makan nasik lemak.....
Balik umah, tup-tup kak long buat garlic bread ngan mushroom soup.... Bantai jek la kan asal kenyang sampai tengah hari.... Tengah hari plak kite tolong kak long masak.... Kak long masak tomyam ayam ngan ikan bawal tiga rasa... Sedap sangat ikan bawal tu.... Makan sampai 2 pinggan.... Habis diet kite... Huhuhuh.... Weekdays diet tapi weken makan banyak.... Agak-agak turun ke tak ek berat kalu macam tu??? Huhuhu....
Pas makan layan Criminal Minds plak sambil golek-golek atas sofa.... Petang pegi pasar malam.... Kite x beli ape-ape pum... Kak long jek yang beli.... Malamnyer layan cite korea jek kat laptop...... Pastu tido le ape lagik, dah keje kan esoknyer....
Okies, daaaa.......
Bye.....



No comments:
Post a Comment